החזרנו את ההפלרה למי השתיה

 

בתום מאבק משפטי וציבורי בלתי מתפשר, שב ההיגיון ותפס את מקומו הנכון. הפלואריד, החשוב כל כך לקידום הבריאות ולשוויון בין כל האוכלוסיות, שב למי השתיה.

המאבק, בו נטלה עמותת 'בריאות שווה לכל' חלק פעיל, החל בתקופתה של יעל גרמן כשרת הבריאות, עם החלטתה להסיר את ההפלרה ממי השתיה בישראל. ההחלטה הפוגעת אנושות בשוויון ההזדמנויות לילדים ממגוון אוכלוסיות, הניעה לפעולה קואליציה של ארגונים, ביניהם 'בריאות שווה לכל', שפעלו במגוון ערוצים כדי להפוך את ההחלטה. מאבק חר פשרות, שהסתיים בהצלחה גדולה.

בשלב הראשון, עתרה עמותת 'בריאות שווה לכל', לצד ארגונים נוספים, לבג"ץ וטענה כי החלטת שרת הבריאות פוגעת בזכות לשוויון המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

עם כניסתו של שר הבריאות יעקב ליצמן במקומה של השרה גרמן, חל תפנית במאבק. לאחר פגישה שנערכה בלשכתו, שוכנע השר ליצמן כי ההחלטה הקודמת לא הייתה נכונה. מבג"ץ, עברה הפעילות אל וועדת הכנסת, וחברי הכנסת הצביעו בעד החזרת ההפלרה לאחר ששוכנעו באמצעות דף מידע שנמסר על ידי קואליציית הארגונים הלוחמים לשוויון בריאותי.

בדף המידע הועלו טענות מתנגדי ההפלרה, כשמול כל טענה מובאת האמת העובדתית המציגה את הצורך הברור בהפלרה. כך למשל, מול טענת מתנגדי ההפלרה כי: "קיימת בעיה בהפלרת המים, כי תינוק ומבוגר מקבלים ריכוז שווה של פלואוריד במים", ניתנה התשובה: הטענה אינה נכונה מכיוון שברור שתינוק או ילד צורכים כמות מים שהיא קטנה יותר ממבוגר ועל כן כמות הפלואוריד שהתינוק צורך נמוכה ביחס למבוגר. זה נכון גם לגבי חומרים אחרים המצויים במים כמו נתרן, סידן  וכלור שגם אותם, מבוגרים וילדים צורכים ממי שתייה באותו ריכוז. בכל מקרה אין שום חשש להרעלת פלואוריד אפילו אם הילד ישתה הרבה מעבר לרגיל. למעשה, בכדי להגיע לכמויות כאלו אשר יביאו להרעלה יהיה צורך לשתות כמויות ענקיות של מים שיגרמו להרעלת מים הרבה לפני שיגרמו להרעלת פלואוריד.

בסופו של דיון סוער, הצביעו חברי הכנסת בעד החזרת הפלואריד למי השתיה. שר הבריאות חתם על התקנות למניעת עששת, ועמותת 'בריאות שווה לכל' ציינה עוד כברת דרך במאבקה לקידום הבריאות השוויונית לכל המגזרים באוכלוסיה.